[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• jerzoll
    odpowiedział(a)
    wczoraj zmieniłem kolka w swojej skrzyni Petarda mega +
    Podczas zmiany okazało się że miałem 5 bieg o przełożeniu 0.81(GDZIE W ŹRÓDŁACH PISALI ZE POWINNA BYĆ 0,74) założyłem 0.67, dynamika wiadomo musiała spać(102km ) . Mi to nie przeszkadza jeżdżę i tak max 120km/h ( vw caddy jest co trzymać przy takich prędkościach+wiatr).W mieście i tak 5 biegu nie włączałem. Obroty przy 120km/h poprzednio były 4100 teraz 3100. MEGA POLECAM cisza jedynie słychać teraz opory wiatru.

WAŻNE KUPCIE SOBIE PRZED ZMIANA ZABEZPIECZENIA KÓŁ ZĘBATYCH (NOWE W ASO 4-5ZŁ JEDNO)

Zostaw komentarz:

• michaelo97
    odpowiedział(a)
    jerzoll priv

Zostaw komentarz:

• gacek1
    odpowiedział(a)
    Kupię koła ze skrzyni MFX 067. Ma ktoś? A może ktoś podpowie gdzie zdobędę. Numery itp.

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpis
    tinware91 ja mam jjt
    No to zarzuć piątkę przy 70km/h i przepędź go do maksa i wrzuć filmik na youTube, z chęcią zobacze.
    I mogę tylko pozazdrościć, ja za swojego moda zapłacę w tą Sobotę przeszło 5 tyś z montażem i wymianą sprzęgła, a i tak nie uda mi się osiągnąć Twojego wyniku na szóstce
    Bedę miał bardzo krótką czwórkę i piątkę, więc 80-130km/h to ja będę mistrzem tej gry!
    A szóstka - niestety, licznikowe 140km/h i 3600 obr/min, zabrakło 10km/h do ideału.
    Może kiedyś zrobie moda tego moda :P
    Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.

Zostaw komentarz:

• jerzoll
    odpowiedział(a)
    Hot_Roboter zamówiłem 2 komplety z Niemiec jeden mogę sprzedać (35:52)
    michaelo97 37:50
    Ostatnio edytowany przez jerzoll; 49451.

Zostaw komentarz:

• michaelo97
    odpowiedział(a)
    I wiecie czy w tej skrzyni MFX są koła na 0,67 czy 0,74 bo już zgłupiałem.

Zostaw komentarz:

• Hot_Roboter
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpis
    tinware91mam KOŁO DOJAZDOWE CIEKI DO TEGO STAREGO POLO NA SPRZEDAŻ
    WŁASNIE ZAMÓWIŁEM KOŁA 0,67 I BĘDĘ JE MONTOWAĆ 26.09 ZDAM RELACJE CZY WARTO
    Możesz dać znać gdzie zamówiłeś? Jak niedawno rozesłałem zapytanie do kilku ASO Skoda, to bez odzewu.

Zostaw komentarz:

• jerzoll
    odpowiedział(a)
    tinware91 ja mam jjt

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Na pewno będzie warto, na piątym biegu (4,533+0,673=5,206) będziesz "szybszy", niż ja na nowym szóstym biegu (5,067+0,646=5,713)

Zostaw komentarz:

• jerzoll
    odpowiedział(a)
    tinware91mam KOŁO DOJAZDOWE CIEKI DO TEGO STAREGO POLO NA SPRZEDAŻ
    WŁASNIE ZAMÓWIŁEM KOŁA 0,67 I BĘDĘ JE MONTOWAĆ 26.09 ZDAM RELACJE CZY WARTO

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pejo Zobacz wpis
    Do Polo też można było gaz wrzucić
    Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpis
    ...głęboki bagażnik z wnęką na pełne koło zapasowe zachęca tylko do tego.
    Zupełny offtop za którego przepraszam, ale muszę sprostować pewną nieprawdę, którą napisałem kilka postów powyżej.
    Kilka dni temu uruchomiłem swoją Polówkę 6N2 2000r. - celem właśnie auta backupowego w czasie kiedy będę modował skrzynię w Touranie.
    Zajrzałem do koła w bagażniku - nie mieści się tam koło zapasowe, mieści się tam tylko koło dojazdowe ("cienkie", nie pełno wymiarowe).
    Raczej brak oryginalnych elementów na wyższą podłogę pod pełne koło zapasowe, trzeba robić samemu, ale bagażnik jest bardzo głęboki, można wystrugać z drewna jakieś własny petent na "podwójne dno".

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Z takimi ofertami to na dział giełda zapraszam.

Zostaw komentarz:

• jerzoll
    odpowiedział(a)
    kupie koła 0.67 kontakt pw

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Jak chcesz się przejechać moim to daj na priv.

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    HPB chyba lepsza. Będziesz musiał na 5 biegu ciągnąć go do ok. 110 km/h aby na 6 biegu było conajmniej 2600 obr/min. Inaczej szkoda silnika.

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Jeszcze jedna firma się odezwała i zaproponowała dyferencjał 4,055 do HBJ i szóstką 0,673.
    Więc zaproponowałem podobną skrzynię HPB (ma krótsze biegi) i tam przynajmniej szóstka jest krótsza, bo ma 0,706.
    Co o tym sądzicie? Licznikowe 150km/h przy 3400 obr/min, 4000 obr/min i prędkość maksymalna 180km/h...
    On się chyba nie uciągnie na takim dyfrze, a nie chodzi o to żeby na każdym pagórku zwalniał o 20km/h
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    a jego rynkowa wartość spadła do 2000 zł
    podwoisz wartość auta

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pejo Zobacz wpis
    Mój najgorszy błąd - teraz żałuje. A głęboki bagażnik z wnęką na pełne koło zapasowe zachęca tylko do tego.
    Teraz auto po 20 latach użytkowania jest wyeksploatowane do granic możliwości (tylko silnik jak nowy), a jego rynkowa wartość spadła do 2000 zł

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Nom wiadomo, w 1.6 MPI 102KM BSE Wcześniej miałem i nadal mam małe, ciasne i głośne Polo 6n2 1.0 MPI 50KM, które paliło 6-7L Pb95.... Pokusa jazdy na LPG jest zbyt duża.

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Nom wiadomo, w 1.6 MPI 102KM BSE Wcześniej miałem i nadal mam małe, ciasne i głośne Polo 6n2 1.0 MPI 50KM, które paliło 6-7L Pb95, aktualnie duży wygodny Touran, który pali 10-11L LPG. Po półrocznej eksploatacji jestem dwie najniższe krajowe wypłaty do przodu, nie ma mowy abym zmienił auto. Pokusa jazdy na LPG jest zbyt duża.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zmień całe auto zamiast grzebać w... wiadomo czym.

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis
    masz to już na pokładzie?
    Nie. Jest jeszcze jeden pomysł, który się uda... Jestem w trakcie decyzji. Skrzynia HPB, zmiana obudowy sprzęgła, dyfer jest 5.067, a wszystkie biegi od 1 do 6 ze skrzyni JPG (1.4 TSI). Cena 3000zł + zwrot mojej sprawnej skrzyni. Co zyskuje - 3700 obr/min i licznikowe 145km/h (to mniej o 600 obr/min względem obecnej skrzyni na ostatnim 5 biegu). Nie mam możliwości zmiany dyfra, jeśli są już takie wałki to tylko od skrzyni 5b, a jeśli już by się udało znaleźć pasujący wałek od skrzyni 6b, to duże koło dyfra nie mieści się w obudowę mojej skrzyni. Jeśli miałbym zrobić to na 5b to FZU, kupuje skrzynie, ma ona dyfer 4,687 i piątke 0,74, zmianiam piątkę na 0,673 i licznikowe 145km/h przy 3600 obr/min. Jak wiadomo, walcze o każde 100 obr/min, ale pokusa na 6 biegów również jest ogromna. Decyzja ciężka, zwłaszcza że liczyłem na licznikowe 150km/h przy 3500 obr/min. Wiem też jedno, że muszę zatrzymać swoją skrzynię przy sobie, a więkość firm chce moją wzamian. Więc do tych 3000zł trzeba pewnie jeszcze doliczyć ok. 2000zł, jeśli zatrzymam tą skrzynię dla siebie. Dodatkowo, nie mam możliwości zwrotu takiej skrzyni w okresie do 14 dni od momentu jej odebrania - jest ona wykonana na zamówienie indywidualne, składana z trzech skrzyń.

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Wronek1
    ...czy interesuje Cie sytuacja nagrana z tdi z bardzo długim 6stym biegiem.
    Pewnie, że tak - wrzuć na YT. Podaj jaką masz moc, moment, przełożenie dyfra i 6-tego biegu

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Złe informacje, w HBJ nie da się zmienić dyferencjału, więc mogę zostać z 5,067 oraz szóstką 0,673
    masz to już na pokładzie?

Zostaw komentarz:

• tinware91
    odpowiedział(a)
    Złe informacje, w HBJ nie da się zmienić dyferencjału, więc mogę zostać z 5,067 oraz szóstką 0,673

Zostaw komentarz:

Pracuję...